info@zekaparketar.rs

email

Kako osvežiti stari parket?

Podna obloga koja će vašem domu pružiti osećaj ušuškanosti i toplote je svakako parket, Kako je sačinjen od prirodnog materijala, drveta, odlikuje ga kvalitet i dugotrajnost. Međutim, habanje, fizički i atmosferski uticaji tokom vremena itekako ostavljaju traga na parketu.

Ono što razlikuje parket u odnosu na laminat i ostale vrste podnih obloga, između ostalog, jeste i to što pruža mogućnost reparacije.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje kako parketu vratiti stari sjaj i osvežiti stari parket.

Pravilno održavanje parketa

Pravilnim održavanjem produžavamo vek trajanja parketu.

Redovno održavanje podrazumeva čišćenje blagim sredstvima namenjenih isključivo parketu, usisavanje i brisanje vlažnim krpama.

Parket kao prirodan materijal, ne trpi vodu i veliku količinu vlage, stoga treba voditi računa jer nepravilnim održavanjem može doći do podizanja parketa.

Habanje tokom vremena je neminovno. Koliko će ono biti primetno i oštetiti parket zavisi od frekventnosti prostorije. Recimo, nečistoća koju unosimo obućom veoma utiše na parket, a ta oštećenja vremenom postaju sve vidljivija.

Treba naglasiti da u zavsnosto od završne obrade parketa, pre svega uljenja i lakiranja, zavisi i način njegovog održavanja.

Lakirani parket ne zahteva posebno održavanje, do naredne reparacije.
Međutim, ukoliko ste se odlučili da svoj parket zaštitite uljenjem, ili voskom za parket. Ovaj proces je potrebno ponavljati češće. Uljenje parketa je potrebno ponoviti u proseku na svakih godinu, ili dve dana, u zavisnosti od količine uticaja kojem će pod biti izložen.

Osnovna razlika između ulja i laka podrazumeva to što uljenjem sloj koji nanosimo prodire duboku u pore drveta i na taj način mu dodatno ističe strukturu, ukoliko preko dodamo i vosak parket će biti zaštićen i odisaće posebnom lepotom. Međutim, uljenje i voskiranje su dobra rešenja samo ukoliko ste spremni da se zaista detaljno posvetite održavanju svog parketa.

Lakiranje je, na našim prostorima, i dalje najrasprostranjenija tehnika završne obrade parketa. Pruža zaštitu i sjaj dugi niz godina.

Druga razlika jeste to što se kod uljenja proces mora ponavljati češće, ali ne zahteva potpunu reparaciju. Dok, kad je lakiranje u pitanju potrebno je i hoblovati parket.

Reparacija parketa

Ukoliko su oštećenja na vašem parketu prilično vidljiva, na raspolaganju su dve varijante – reparacija parketa ili postavljanje novog parketa.

Ovu odluku ne treba olako doneti. Konsulatacija sa majstorom za parket, njegovo znanje i iskustvo, bi trebalo da budu presudni prilikom donošenja odluke da li je stari parket moguće reparirati.

Osnovni razlog koji doprinosi ovoj odluci jeste kvalitet samog parketa, količina oštećenja i debljina parketa.

Ukoliko je parket već ranije repariran (hoblovan), to znači da mu je smanjenja debljina. Masivni parket je uglavnom debljine oko 22mm, a nije moguće hoblovati ga da debljina bude manja od 10mm.

Ukoliko je moguće hoblovanjem zadržati potrebnu debljinu, a doći do zdravog sloja parketa, svakako je prva opcija reparirati parket i povratiti mu stari sjaj.

Takođe, bitno je naglasiti da ukoliko u svom stanu ili poslovnom objektu imate postavljen gotov (višeslojni) parket njega nije moguće reparirati, osim kod posebnih vrsta, a i tada je moguće brusiti samo površinski sloj.

Treba posebnu pažnju obratiti da se nije desilo da insekti, posebno crvi, uđu i progrizu parket.
U tom slučaju reparacija nije moguća. Najmanje što je moguće jeste zameniti oštećene lamele, ali najbolje rešenje jeste podizanje kompletnog starog, i postavljanje novog parketa.

Obnova parketa hoblovanjem

Proces reparacije parketa započinje hoblovanjem, skidanjem laka i oštećenog sloja parketa brušenjem u nekoliko faza.

Kako bisto mogli pristupiti nekoj od završnih obrada parketa, nakon hoblovanja presudno je dobro očistiti i ispolirati podlogu.

Moguće je promeniti boju parketu, tehnikom bajcovanja, dodatno izraziti strukturu samog drveta nekom od ručnih tehnika obrade – četkanjem, patiniranjem, termotretiranjem, ručnim hoblovanjem.

I na kraju ponovo završnim slojem pružamo parketu sjaj i novu zaštitu tokom dužeg perioda vremena, lakom, uljem ili voskom.

Lakiranje parketa, bez dodatne obrade

Ukoliko je vaš parket potpuno zadržao kvalitet, nema tragova oštećenja moguće je samo izbrusiti površinski sloj i naneti novi sloj laka koji će mu pružiti zaštitu i sjaj, bez izvođenja kompletnog procesa reparacije i hoblovanja.

Treba naglasiti da je ova opcija moguća samo u retkim slučajevima i posebnim uslovima, i nikako nije dobro rešenje za veoma star parket, čak iako nema posebno izražena oštećenja.

Možemo reći da je pravi izbor kada je parket prilično nov, a samo želite da ga osvežite ili promenite završni finiš, recimo, iz sjajnog u mat.

Postavljanje novog parketa

Ukoliko je parket u tolikoj meri oštećen, ili već toliko puta hoblovan, da ne ostavlja prostora za ponovnu reparaciju, jedino pravo rešenje jeste postaviti novi parket.

Prva faza jeste ukloniti stari, oštećeni parket.

Zatim sledi, možda i najbitnija faza, priprema podloge. Parket je moguće postaviti na potpuno ravnu, čistu i isušenu podlogu. Najčešće se parket postavlja na betonsku košuljicu.

Postoji razlika između klasičnog, masiv parketa i gotovog ili višeslojnog parketa.

Višeslojni parket je sastavljen iz nekoliko slojeva, od kojih je samo prvi od punog drveta, ostali su sastavljeni od drveta manjeg kvaliteta, i sloja od letvica koji pruža potporu.
Moguće ga je postaviti i bez lepljenja, suvomontažno, takozvano plivajuće postavljanje na podlogu. Takođe, nakon ugradnje nije ga potrebno dodatno obrađivati.

Kod klasičnog parketa faza postavljanja i lepljenja na podlogu je samo početak. Nakon toga sledi hoblovanje parketa, eventualno neka od specifičnih, dodatnih tehnika obrade parketa, i na kraju završna faza uljenja ili lakiranja parketa.

Ukoliko na raspolaganju nemate veliki budžet ili ste spremni da probate i druge materijale osim drveta, danas su na raspolaganju razne vrste podnih obloga, koje ne zahtevaju toliko komplikovanu pripremu podloge kao kada je parket u pitanju, često su jeftinije, moguće ih je čak postaviti i na stari parket. Primeri takvih podova su laminat, pvc podovi, tepisoni, i drugi. Međutim, drvo kao prirodan materijal uvek pruža dozu luksuza prostoru i osećaj topline zahvaljujući prirodnom materijalu, od kojeg je napravljen.