info@zekaparketar.rs

email

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa predstavlja završnu obradu parketa, kojom se pruža zaštita od habanja i fizičkog delovanja na podlogu, i nakon čega parket dobija svoj puni sjaj.
Nakon završene faze hoblovanja i poliranja parketa, pripreme i čišćenja podloge, sledi faza lakiranja, koja je završna faza u obradi parketa.
Na našim prostorima lakiranje je najčešća završna obrada parketa.

U nastavku saznajte više o usluzi lakiranje parketa koju Zeka parketar Beograd pruža već godinama unazad sa velikim uspehom.

Lak za parket

Lak za parket predstavlja kombinaciju prirodne ili sintetičke smole i sredstva za stvrdnjavanje. Koristi se kao završni sloj obrade drvenih podloga. Lakiranje parketa stvara zaštitu od fizičkih uticaja, habanja, udaranja, trošenja tokom vremena, ali i zaštitu od vode i vlage, čime parket dobija dugovečan sjaj i lepotu.

Prilikom lakiranja mogu se koristiti jednokomponentni i dvokomponentni lakovi za parket.
Mogu biti napravljeni na bazi ulja, vode, nitro lakova, akrilnih i poliuretanskih lakova za parket.

Poseban značaj i kvalitet imaju lakovi na bazi vode, jer predstavljaju zdravo i ekološko rešenje.
Nemaju isparenja i štetne mirise, što je kod ostalih lakova vrlo izraženo i zato je prilikom njihovog nanošenja neophodno nositi zaštitne maske.

U svom radu koristim upravo ove lakove, na vodenoj bazi, renomiranih svetskih firmi, švedske BONA i nemačke LOBA, koje pružaju potpuni kvalitet i lepotu drveta ističu u prvi plan.

U zavisnosti koji krajnji efekat želite da postignete možete izabrati visoko sjajne, polusjajne, polumat i mat lakove. Ova klasifikacija se vrši u zavisnosti od količine svetla koju lak reflektuje.
Što je lak sjajniji svaka čestica prašine ili ogrebotina se više primećuje.
Takođe, bitno je koje namene je prostorija u kojoj se vrši lakiranje. U zavisnosti od toga da li je u pitanju stambeni objekat, poslovni prostori, ili možda sportska hala, gde će drvena podloga snositi različite količine opterećenja i delovanja tokom vremena, bitno je voditi računa o izboru prave vrste laka. 

Uslovi za lakiranje parketa

Prilikom lakiranja parketa moraju se poštovati određena pravila, kako bi površina bila potpuno ravna, čista, i zaštita bila potpuna.

Pre svega, najbitnije je obezbediti čistu površinu parketa nakon hoblovanja. Osim toga povoljna temepratura za rad je između 18 – 22⁰C, vlažnosti vazduha između 50-60%. S jedne strane bitno je imati dovoljnu količinu vazduha, ali s druge strane voditi računa da ne dođe do unošenja sitne prašine koj može ostaviti traga na parketu.

Ukoliko se ne radi o lakovima na bazi vode, zaštitna oprema u vidu maski je takođe neophodna.

Lakiranje parketa -postupak

Nekoliko puta je pomenuto da je čista površina parketa glavni preduslov za bilo koju fazu obrade.
Kada je reč o lakiranju parketa prva faza jeste nanošenje osnovnog sloja laka na čistu podlogu. U zavisnosti od vrste laka, zavisi i trajanje njegovog sušenja, ali ono što je obavezno jeste brušenje ovog sloja nakon toga.
Lak na vodenoj bazi se suši najbrže, dok se neki uljani lakovi suše i 24h.
Lak za parket se nanosi četkama ili valjcima. Često se može desiti da se pojave dlačice od četke, ili sitna prašina tokom lakiranja, jedini način jeste da se ovo odmah ukloni.
Nakon osnovnog laka, ili temeljnog kako se često naziva, nanose se još dva ili tri sloja. Posle svakog sloja neophodno je brusiti podlogu, kako bi bila potpuno ravna, i detaljno je usisati.
Postupak sušenja laka kada je završni sloj u pitanju obično je malo duži, kako bi pružio potpunu zaštitu. Nakon 24h je moguće ući u prostoriju posle nanošenja poslednjeg sloja laka. Ali, potrebno je da prođe i nekoliko dana pre unošenja nazad nameštaja u prostor.

Kako bi se dugotrajno održao kvalitet i sjaj lakiranog parketa vrlo je bitan način održavanja. Treba izbegavati jaka sredstva i grube četke, treba ga održavati blagim krpama ili sunđerima. Dugotrajnosti parketa doprinosi i završni sloj koji nanosim nakon nekog vreme kako bi parket uvek imao isti sjaj.

Bitno je napomenuti da se lakiranjem proces obrade parketa završava.
Ukoliko nekada budete želeli da promenite boju svom parketu to se postiže tehnikom bajcovanja parketa, i bitno je uraditi je pre finalnog sloja laka, a nakon brušenja.

Iako deluje lako, bez specijalnih alata, mašina, iskustva parketara nije moguće dovoljno dobro dovesti do kraja proces lakiranja. Ukoliko se odlučite da sami pokušate da osvežite svoj stari parket često ostaju neravnine zbog neravnomerno nanesenog laka. Poseban izazov jeste jedva vidljiva prašina koja ostaje na površini, a treba sprečiti da se ona ispod laka primećuje.

Da li je moguće lakiranje bez hoblovanja?

U teoriji lakiranje bez hoblovanja parketa jeste moguće, ali se može raditi samo pod određenim okolnostima. Ne treba po svaku cenu raditi lakiranje bez hoblovanja, jer efekat može izostati.
 
Samo u slučajevima da je parket nov, bez oštećenja moguće je izbrusiti samo površinski sloj i ponovo prelakirati podlogu. Recimo ukoliko imate sjajan lak, a želite mat završnicu ovo je dobra tehnika. Ukoliko želite da osvežite i reparirate stari parket, ipak je potrebno proći kroz ceo proces, počevši od hoblovanja parketa.

Lakiranje parketa cena

U zavisnosti da li se vrši samo usluga lakiranja parketa bez hoblovanja, da li ste se odlučili dodano i za bajcovanje, ali čak i ukoliko je u pitanju samo lakiranje postoji puno varijacija u zavisnosti od materijala i vrste laka za koji ste se odlučili, što sve utiče na formirenje, koje se određuje po m2 parketa.

Zeka Parketar cenu formira shodno vašem upitu.