info@zekaparketar.rs

email

Brodski pod

Brodski pod je sastavljen od punog drveta u preseku, karakterišu ga najčešće oborene ivice svake daske. Specifičnosti u odnosu na klasičan parket jeste to što su pojedinačne daske znatno veće veličine.

Prilikom montaže brodskog poda presudno za njegov kvalitet i dugotrajnost jeste kvalitet radova. Kvalitetna priprema podloge je presudna prilikom postavljanja brodskog poda, ili “seljačkog poda” kako se još naziva.

Najčešće u upotrebi kod nas jesu brodski podovi od hrastovog, orahovog i jasenovog drveta. Međutim, u novije vreme u ponudi su često i vrste drveta iz drugih krajeva sveta kao što su bambus, amiš, kempas, jatoba i drugi.

Moguć je odabir između različitih dimenzija, od 15 do 20mm debljine, 500 do 2000 mm dužine i širine od 90 do 200mm.

Ovaj parket ima rustičan, starinski izgled. U našoj zemlji se koristio decenijama, ali je vremenom preovladao klasični parket, dok je brodski pod ostao karakterističan za sela i siromašnije sredine, čemu doprinosi i njegov drugi naziv “seljački” pod.

Masivni pod, kako se još zove, danas je ponovo aktuelan, svojim rustičnim dizajnom kome doprinose daske većih dimenzija, grubljeg izgleda od parketa doprinosi lepoti tradicionalnih enterijera, dok poseban sjaj daje onim modernije opremljenim domovima.

Masivni pod od hrastovog drveta, najčešći, ali i najčvršći i najizdržljivi predstavlja klasiku koja je neprevaziđena.

U poslednje vreme se posebno izdvaja i brodski pod od drveta jasena, kojeg takođe karakteriše čvrstina i kvalitet, ali u odnosu na hrast svetlija boja, koja se savršeno stapa sa modernijim tendencijama u uređenju enterijera.

Kao i kod klasičnog parketa, i ovde se mogu izdvojiti klase, koje su različite od proizvođača do proizvođača. Ono što ih spaja jeste da najbolju klasu odlikuje suptilno vidljiva struktura bez diskoloracije drveta, kod srednje klase struktura drveta je izražena i postoje blage razlike u boji, dok kod treće klase, rustičnost brodskog poda najviše dolazi do izražaja, razlike u boji su očigledne, kao i znatno izražena struktura i prirodni čvorovi, koji upravo doprinose lepoti i popularnosti masivnih, drvenih podova.

Montaža brodskog poda i završna obrada

Specifičnost “seljačkog” poda se umnogome ogleda i u načinu postavljanja. Kvalitetna priprema podloge je od presudne važnosti za kvalitet masivnog parketa.

Brodski pod se može postavljati samo na betonsku košuljicu, koja mora biti savršeno ravna. Ovde je presudno voditi računa da površina na koju se postavlja bude dovoljno osušena, vlažnost mora biti na dozvoljenom nivou po standardima kako bi se pristupilo daljim radovima.

Veoma je važna i temperatura vazduha u prostoriji, koja bi trebalo da iznosi između 15°C i 20°C, vlažnosti vazduha između 40% i 65%.

Druga specifičnost je, što se na tako pripremljenu i očišćenu podlogu najpre postavlja jedan sloj daščica koje će pružati potporu samom brodskom podu, zatim se stavlja termoizolacija, najčešće u vidu staklene vune ili stiropora.

Tek nakon tako detaljno i kvalitetno završenih pripremnih radova, sam brodski pod se postavlja. Bitno je istaći da je potrebno koristiti najkvalitetnije dvokomponentne lepkove, zbog veličine pojedinačnih letvica.

Lajsne ili cokle su sama završnica procesa, postoje u raznim dimenzijama, a treba ih birati po tome da njima postignemo najbolju povezanost sa ostatkom prostora.

U današnje vreme moguće je da brodski pod bude fabrički obrađen, odnosno brušen ili čak i lakiren. Ukoliko je neobrađen, sledeća faza kada je košuljica potupno suva i letvice zalepljene, jeste hoblovanje, odnosno brušenje.

Završnom obradom pružamo zaštitu od habanja i atmosferskih uticaja, ali i dajemo finalni izgled brodskom podu.
Najčešća završna obrada gde “seljački” pod dobija svoj puni sjaj jeste lakiranje. Međutim, često izbor pada i na uljenje i vosak koji daju dodatnu zaštitu.

Često se u cilju poboljšanja tehničkih karakteristika, brodski pod tretira dimljenjem, termotretira se, na taj način dobija tamniju boju koja je vidljiva celim presekom, i čini ga lepšim.

Bitno je naglasiti da ova vrsta podloge najmanje trpi vlagu.

Stoga je presudno da se ne čisti sa vodom, već blagim sredsvima za čišćenje nameštaja, redovno usisava i briše čistim krpama.

Ukoliko vodite brigu o njemu, redovno ga održavate i osvežite s vremena na vreme, zaista može trajati generacijama.

Brodski pod – cena

Specifična vrsta i veličina letvica brodskog poda, zahtevna priprema podloge, koja predstavlja najbitniji korak, kako bi brodski pod bio dugotrajan, najbitniji su faktori prilikom formiranja cene.

Samo na bazi konkretne stanja poda, i izbora vrste letvica – u zavisnosti da li je potrebna i dodatna obrada, moguće je tačno utvrditi cenu postavljanja brodskog poda.