info@zekaparketar.rs

email

Šta raditi kada se podigne parket?

Ukoliko nam se desi da se susretnemo sa podignutim parketom uvek se pitamo na koji način trenutno i brzo rešiti problem, a da to ne zahteva podizanje starog i postavljanje novog parketa.

Postoji više faktora koji utiču na razlog podizanja parketa, a u zavisnosti od njih posledično i nekoliko načina sanacije podignutog parketa.

Zašto dolazi do podizanja parketa?

Parket je prirodan materijal koji se pod atmosferskim uticajima može skupljati i širiti.

Ukoliko je izložen određenom stepenu vlage, ili dođe u kontakt sa vodom dolazi do širenja parketa, i posledično do njegovog podizanja.

Podizanje parketa usled neadekvatnih uslova postavljanja

Prilikom postavljanja parketa najvažniji korak jeste priprema podloge.

Priprema podloge podrazumeva poravnanje podloge, čišćenje od svih ostataka lepka i prašine.
Parket se najčešće postavlja na betonsku košuljicu.

Moguće ga je zalepiti na podlogu kada je ona potpuno suva, odnosno maksimalni stepen vlage koji bi trebalo da bude je 2%, dok procenat vlage samog drveta ne bi trebalo da prelazi 9%.

Ovo je presudan korak u fazi pripreme.

Ukoliko ste pokušali da ovaj proces skratite, ili zaobiđete neki korak u fazi pripreme, to vas kasnije može skupo koštati i dovesti do podizanja parketa.

Nedovoljno osušena podloga može dovesti do povećanja vlage u samom drvetu od kog je sačinjen parket i dovesti do njegovog širenja.

Obavezno je ostaviti prostor, koji najčešće iznosi oko 12mm, od poslednjeg reda parketa do zida prilikom postavljanja parketa. Ovo činimo kako bismo omogućili upravo kretanje parketa usled delovanja atmosferskih uticaja.

Međutim, ukoliko je stepen vlage prevelik parket se može na određenim mestima podići, odnosno pojaviti se “stomak”, kako se to obično naziva, na nekom delu prostorije.

Podizanje parketa prilikom prosipanja ili izlivanja vode

Svima nam se desi da nekad u žurbi prospemo času vode po podu. Ukoliko je parket u pitanju sledeći korak je brzo brisanje krpom i nada da se on neće podići. Ukoliko je količina mala i reakcija brza najčešće neće doći do problema sa podizanjem parketa.

Međutim, šta kad dođe do prolivanja veće količine vode, ili izlivanja vode pod pritiskom, recimo iz creva mašine za veš ili mašine za sudove?

Uglavnom je količina vode toliko velika, da koliko god brzo odreagovali, voda je već našla svoj put kroz otvore i pukotine u drvetu, i tada nastaje problem.

Drvo kao prirodan materijal ne trpi vlagu. Pod njenim uticajem dolazi do širenja drveta.
Nemogućnost da se prirodno proširi dovodi do podizanja parketa.

Nekada je to samo mala površina na kojoj je parket došao u dodir sa vodom, gde se podklobuči i golim okom je vidljivo ispupčenje.

Dok, sa druge strane, moguće je da je i veća površina parketa zahvaćena vodom, i da se usled vlage pod u čitavoj prostoriji podigao, da se ispupčenja ne vide, ali to ne znači da problem ne treba sanirati.

Podizanje parketa usled pojave vlage

Neretko se dešava da u prostorijama postoji vlaga.

Znamo da voda uvek nađe svoj put, pa tako i ukoliko parket ne dođe u direktan kontakt sa vodom, moguće je – ukoliko je u prostoriji veći stepen vlage koji je prošao kroz zidove, ili je komšiji pukla cev pa se preko plafona ili poda voda slila i kod vas i dovela do povećanja vlage u prostoriji, ukoliko hidroizolacija nije urađena kvalitetno i doprinosi pojavi vlage u podu i prostoriji – da to utiče i na vaš parket i dovede do njegovog podizanja.

Kako popraviti podignut parket?

Videli smo da postoji nekoliko razloga zašto može doći do podizanja parketa, ali takođe i to da se parket podigne samo na jednom delu prostorije, na maloj površini, ali i da se to desi u čitavoj prostoriji.

U zavisnosti od razloga i veličine površine na kojoj se parket podigao zavisi i koja mera sanacije će biti najpodobnija.

Savet je uvek konslutacija sa parketarom, s obzirom da ne trpe sve vrste podloge, ili sve vrste drveta od kojih je parket izrađen isti tretman. Stručnost i iskustvo kod ovakvih nepredviđenih i nesvakidašnjih slučajeva je neophodno.

Kako spustiti podignut parket od vode?

Ono što je najbolje jeste ostaviti da se deo parketa koji se podigao, ili čitav parket, potpuno osuše. Moguće je i da se posledice ne primećuju.

Ono do čega uglavnom u tom slučaju dolazi, jeste da se same letvice parketa “razlete”, da se pomeraju, jer se između njih pojavio prazan prostor.

Ako se, pak, radi o čitavom parketu, kada se osuši moguće je da će popuniti prazan prostor do zida, koji je ostavljen prilikom postavljanja, baš za slučajeve širenja parketa.

BItno je skinuti lajsne za parket, kako bismo omogućili širenje u ovaj prazan prostor. Svakako treba pratiti razvoj, ukoliko parket zatvori prostor do zida, potrebno je preseći parket ili čak mestimično izvaditi određene delove i time omogućiti smanjenje pritiska na tim mestima.

Hoblovanje površinskog sloja, i skidanje laka, koji mu ne dopušta da isparava, će pomoći i ubrzati proces sušenja.

Ukoliko je nakon sušenja parket ostao zalepljen i vratio se na staro mesto, trebalo bi ishoblovati i spoljne ivice, što će pomoći u sprečavanju ponovnog podizanja parketa jer će stvoriti prostor za prošireni parket usled vlage. Izbrušene ivice je potrebno i prelakirati što dovodi do smanjenja šanse za ponovnim podizanjem parketa.

Treba voditi računa i o debljini parketa od čega zavisi da li je i u kojoj meri hoblovanje moguće.
Kada su u pitanju masivi koji mogu biti do debljine od 22mm, njihovo brušenje je moguće do debljine od 11mm.
Dok, kada se radi o gotovim parketima oni u najvećem broju slučajeva nisu podobni za reparaciju i hoblovanje, a i kada se to čini moguće je skinuti samo površinski sloj.

Ovaj način popravke može poslužiti i ukoliko dolazi do pomeranja i podizanja parketa usled delovanja vlage u prostoriji.

Takođe, postoje i razni aparati i mašine koji pomažu da se skupi vlaga i isuši prostorija i samim tim pomažu da se ovaj proces sušenja skrati.

Šta ako se parket odlepi kada se podigne?

Ukoliko se, nakon dejstva vode i vlage, ili čak nakon sušenja što je čest slučaj, parket rasklima, ili odlepi, najbolje rešenje jeste potpuno skinuti stari parket, dobro isušiti podlogu, zatim uraditi pripremu i postaviti novi parket.

Takođe, ukoliko se radi o višeslojnom, gotovom parketu koji je postavljen na plivajuću podnu konstrukciju jedini i najbolji način jeste skidanje postojećeg, i zamena parketa u celosti.

U određenim slučajevima moguće je postojeći parket vratiti nakon što se podloga isuši i sredi.

Ukoliko se recimo radi o hrastovom parketu, treba ga ostaviti da se osuši, s obzirom da na njega, pored vlage, mora delovati i fizička sila kako bi se izvitoperio ili mu se struktura promenila. Dok recimo, kod bukve, to nije slučaj. Bukov parket usled izloženosti vlage odmah menja struktura i može da se izvitoperi.

 

Rešenje problema podignutog parketa je ipak najbolje prepustiti parket majstoru, s obzirom da je potrebno znati razlog podizanja, način na koji on deluje na konrektnu vrstu parketa, stanje podloge, proceniti stanje oštećenog parketa, ali proceniti i mogućnosti samog parketa, kada je raparacija u pitanju.