info@zekaparketar.rs

email

Završna obrada parketa

Tehnike završne obrade omogućuju isticanje lepote drveta i pružaju mu neophodnu zaštitu.

Nakon postavljanja parketa, ili hoblovanja starog, treba izabrati njegov konačan izgled, ali i zaštitu.

Kada je izgled parketa u pitanju moguće mu je promeniti boju, dodatno istaći njegovu prirodnu strukturu i izgled, ili istaći sam reljef drveta.

Svaka tehnika obrade parketa ima svoje specifičnosti, ali jedno je sigurno, vaš pod će zadržati svoju prirodnost, naglašavanjem njegove prirodne strukture, a zaštitni sloj koji se formira će produžiti vek trajanja vašem parketu.

Specifične tehnike završne obrade, koje spadaju u delimičnu ili potpunu ručnu obradu parketa su:
– predstavlja bojenje parketa u neku od boja iz široke palete.
– površinska obrada koja dočarava prirodnost i rustičnost drveta.
– kojom se menja osnovna struktura drveta.
– s pecijannim četkama se tretiraju mekani delovi drveta kako bi istakli njegovu prirodnu strukturu i šare.
– ističe reljef parketa i njegovu prirodnost.

Lakiranje ili uljenje parketa?

Tehnika uljenja i lakiranja parketa se često upoređuju.
Lakiranje je dugotrajniji proces, koji se izvodi nakon hoblovanja i poliranja parketa. Formira se površinski sloj koji godinama služi kao zaštita parketu od fizičkih uticaja i habanja, i daje mu završni sjaj i lepotu.
Međutim, vremenom ovaj sloj popušta, oštećenja su sve više vidljivija, i kako bi se situacija popravila potrebno je izvesti čitav proces od početka, počevši sa hoblovanjem. Kod laka nije moguća delimična reparacija.
Međutim, kada je ulje za parket u pitanju ono prilikom nanošenja prodire duboku u pore drveta, i na taj način stvara zaštitni sloj. Takođe, prilikom uljenja ostaje određeni reljef na parketu, opipljiv pri dodiru rukom koji ističe lepotu drveta kao prirodnog materijala.
Proces uljenja počinje nakon detaljno očišćene podloge, gde se pamučnim krpama, u pravcu prirodnih šara drveta i godova nanosi ulje i ostavlja da se suši 24h.
Treba voditi računa da li se radi o stambenom prostoru, ili recimo poslovnom prostoru.
U zavisnosti od količine habanja kom će parket biti izložen biramo i određene vrste ulja i koliko će premaza biti dovoljno. Recimo lanena ulja stvaraju na površini tanak sloj koji štiti od habanja i ostalih delovanja na parket.

Prilikom nanošenja ulje se upija u parket. Ulje za sobom ostavlja otvorene pore omogućavajući drvetu da diše, a znamo da drvo kao prirodni materijal upija vlažnost u sebe, dok pri suvom vazduhu oslobađa vlagu i stvara prirodnu mikroklimu.

Razlika u odnosu na lakiranje jeste to što je na ovaj način moguća i parcijalna reparacija, ukoliko se samo određeni deo parketa u prostoriji ošteti, međutim vrlo je važno redovno održavati uljeni parket, ponoviti proces u proseku na svake dve godine.

Uljeni parket je vrlo otporan na promenu boje usled delovanja sunčevih zraka, a u slučaju da želite da udahnete i određenu boju vašem parketu, poštoji široka paleta tonova koju možete izabrati. Podovi tretirani uljem ističu potpuno prirodan izgled drveta.

Vosak za parket

S obzirom da i lak i ulje imaju svoje prednosti, pokušaj je da se napravi njihova kombinacija koja će prednosti da istakne, a mane da što više smanji. Možda idealno rešenje jeste uljani lak koji u kombinaciji sa voskom za parket prodire i duboko u pore drveta, doprinosi izraženoj strukturu ali formira i završni površinski sloj koji dugovečno čuva parket od fizičkih i atmosferskih uticaja.

Vosak za premaz drvenih površina se pravi od kombinacije pčelinjeg voska i različitih smola iz drveta.

Bajcovanje

Ukoliko želite da promenite boju svog poda, kako bi se uklopio u ostatak enterijera, izbor tehnike za koju treba da se odlučite je bajcovanje.

Bajcovanje ne pruža zaštitu, već je dekorativni premaz koji boji i oplemenjuje drvo. Nanosi se pre poslednjeg sloja laka, slojem boje na površinu.

Drvo menja svoju prirodnu boju, ali lepota njegove teksture ostaje vidljiva, što doprinosi isticanju prirodnog, rustičnog izgleda.

Možete smo promeniti nijansu boje drveta kako biste istakli njegovu prirodnost, međutim danas su u ponudi i najrazličitije boje kao što su crvena, teget, zelena, čak i srebrna i zlatna do kojih možete stići bajcovanjem. 

Četkanje

Posebna vrsta ručne obrade parketa. Sam proces se obavlja specijalnim metalnim četkama.

Isčetkavaju se mekani delovi drveta i time se naglašava njegova struktura. Prirodan izgled, godovi i šare na drvetu dolaze do izražaja.

Potpuni efekat se postiže kod dužih daščica parketa, kada se i ivice dodatno obore, gde svaka letvica dodatno doprinosi da efekat bude potpun.

Pored estetske funkcije, oborene ivice omogućavaju manje vidljive zazore među parketom, koji se nekada javljaju zbog habanja i delovanja na parket tokom vremena.

Četkanje parketa se radi najviše na rustičnijim vrstama drveta, jer ima za cilj da dodatno istakne reljef i njegovu prirodnost.

Patiniranje

Još jedna vrsta obrade parketa koja ističe njegovu prirodnost, rustičnost i strukturu drveta jeste patiniranje.

Ovo je proces površinske obrade koji ima dekorativnu funkciju.

Patina ima široki spektar tonova na raspolaganju, i zato predstavlja savršen spoj rustičnoj, koji može da doprinese i modernom izgledu vašeg poda.

Sam proces se odvija u više faza. Najpre se moraju naneti osnovni premazi kao priprema za patinu, zatim sloj same patine kojim se prekriva cela površina drveta. Finim šmirglanjem, efekat patine se primećuje na presecima, u prirodnom reljefu i godovima drveta.

Tehnika patiniranja se često radi u kombinaciji sa ručnim hoblovanjem ili četkanjem parketa, za potpuniji rustičan izgled.

Ostale vrste obrade parketa:

  • Ručno hoblovanje je slična tehnika četkanju, koja takođe ističe reljef podloge, i ispoljava se u vidu većih i manjih talasa na površini parketa, kojima je cilj da se mogu osetiti pod dodirom ruke, ili čak pod obućom dok hodate.
  • Zakrpe u parketu daju poseban vizuelni efekat.
  • Dimljenje je tehnika koja dubinski prodire u strukturu drveta, najčešće se primenjuje na hrastu. Menja se nijansa drveta, boje koje se dobijaju su braon.
  • Termotretiranje je tehnika koja takođe menja boju, ali i strukturu drveta s obzirom da dolazi do izlaganja visokim temperaturama. U zavisnosti od trajanja procesa i visine temperature boja koja se dobija može ići od toplije koja vuče na zlatno do tamnije, pa i skoro crne boje. Ova tehnika se primenjuje uglavnom na svetlijim bojama drveta.