info@zekaparketar.rs

email

Lajsne za parket

Lajsne su poslednji, ali ne manje važan korak u obradi poda, postavljamo ih nakon ugradnje ili reparacije parketa.
Predstavlju važan dodatak i čine da prostorija postane celina i izgleda lepo.

Osim što će učini da prelaz između poda i zidova ne izgleda nedovršeno, lajsne će štititi zidove, ali i zatvoriti prostor između parketa i zida, koji je ostavljen zbog prirodnog kretanja parketa pod atmosferskim uticajima.

Parket lajsne

Prilikom biranja lajsni za parket obraća se pažnja i na estetiku ali i na funkcionalnost.
Kako je već pomenuto, kada je parket u pitanju, lajsne su završni korak, njima zatvaramo ostavljen neophodan razmak izmežu parketa i zida. Međutim, odabirom lajsni cela prostrorija može poprimiti potpuno novi izgled.

Poštoje klasične lajsne za parket – ugaone i sokle, ili cokle.

Treba napomenuti, da pored osnovnih lajsni za parket, i sve više popularnih belih lajsni, postoje i druge vrste, kao što su recimo specijalni profili sa folijom, furnirne lajsne, i sl.

Klasične parket lajsne se proizvode od hrasta, jesena i bukve, kao i najčešće korišćeni parketi kod nas. Svakako postoji veliki broj različitih klasičnih lajsni, kako bi se uklopile uz sve vrste parketa, od klasičnih tekstura i boja, pa sve do modernijih varijanti raznih nijansi.

Hrastove, bukove ili jasenove lajsne za parket, sve klasične lajsne za parket su finalno obrađene.

Trenutno su zastupljenije cokle (sokle) za parket, ali i klasične ugaone parket lajsne i dalje imaju svoju primenu.

Sokle (cokle) za parket

Karakteristike sokli, ili kako ih drugačije zovu – cokli, su umnogome slične klasičnim.

Hrastove lajsne za parket, bukove ili jasenove su takođe, kao i kod klasičnih najčešće vrste drveta od kojih se prave i takođe su finalno obrađene.

Bitno je da budu napravljene od kvalitetnog, suvog drveta, ali da pritom imaju i određenu savitljivost zbog ugradnje.

U zavisnosti od podloge kombinuju se različite vrste, boje, ali i dimenzije. Česte visine ovih lajsni iznose 6cm, 7cm, 8cm i obično ih postavljamo u kombinaciji sa viner lajsnom.

Bele parket lajsne

Posebna tražnja u poslednje vreme se javlja za belim parket lajsnama.

Trend je da se lajsne prilagode boji zidova. Ovaj trend potiče prvenstveno iz Skandinavije, kao i čitav skandinavski stil opremanja stanova, i vrlo je popularan kod nas u poslednje vreme.

Ovo su visoke lajsne za parket, koje daju prostoru dozu otmenosti.

Postoje različite visine, ali se najčešće koriste one od 10-11cm visine. Takođe, mogu biti i različitih debljina.

Najčešće se bele lajsne za parket izrađuju od medijapana, ali je moguća i njihova izrada od stirodura. 

MDF lajsne za parket pružaju velike mogućnosti. Presvučene su folijom ili farbane, a takođe ih možete obojiti u boju po želji kako bi se uklopile sa celokupnim prostorom. Njihova mana je to što se nakon bilo kakvih oštećenja ne mogu popravljati. Prilikom montaže spojevi na sastavu dve lajsne se vide, što im je takođe mana.

Kod lajsni od stirodura ovakvi spojevi se ne vide, iz razloga što se gituju, a sama lajsna se farba nakon postavke u boju po izboru.

Postoje bele lajsne za parket koji ispod gornjeg sloja imaju zazore na različitim visinama, što omogućava njihovo skraćivanje na željenu visinu.

Često se za potpuniji izgled koriste viša i niša lajsna, koje postavljamo pri spoju sa podom. 

Medijapan lajsne za parket postoje u tri verzije:

Da li će biti široki, uski, moderni ili starinski, pravi ili iskrivljeni profili, sve mdf profile karakteriše to što imaju vrlo kvalitetnu površinu koja se može farbati.

Lajsne za laminat, vinil i ostale vrste podnih obloga

I ukoliko nemate parket na podu, već laminat, vinil ili neku drugu vrstu poda lajsne su neophodan završni korak kako bi se zaštitili zidovi, i prazan prostor između poslednjeg reda podne obloge i zida. Shodno tome postoje i različite vrste lajsni.

Sve vrste lajsni se mogu pronaći u više različitih boja kako bi se što bolje uklopile u izgled prostorije.

Cena lajsni za parket

Prethodno smo naveli veliki broj različitih vrsta lajsni i načina primene, kontaktirajte me kako bih vam dao najbolji odgovor u vezi one vrste koja će se u Vašem slučaju najbolje uklopiti i odgovarati Vašem prostoru, kao i odgovor u vezi cene lajsne i usluge ugradnje u tom slučaju.