info@zekaparketar.rs

email

Bajcovanje parketa

Bajcovanje nudi mogućnost promene boje parketa, kako novog tako i hoblovanog starog parketa.

Sama tehnika bajcovanja podrazumeva bojenje, odnosno premazivanje površine drveta specijalnim poluprovidnim premazom. Bitno je da sama tekstura drveta ostaje vidljiva.

Boje za bajcovanje parketa

Uobičajene nijanse jesu svetlije ili tamnije braon, što približnije prirodnoj boji drveta.
Međutim, danas su u ponudi različite nijanse bele i sive, pa preko jarkih boja – crvene, zelene, teget. Čak su dostupne i srebrna i zlatna boja.

Najčešće se traži bajcovanje u belo i bajcovanje parketa u sivu boju.

Letvice parketa sa izraženom prirodnom strukturom, obojene u sivu boju tehnikom bajcovanja.

Postupak bajcovanja parketa

Važno je znati da se bajcovanjem ne pruža zaštita drvetu, već se isključivo radi o dekorativnoj ulozi promene boje.

Proces bajcovanja se izvodi, ukoliko ste odabrali da recimo lakiranjem pružite zaštitu parketu, pre poslednjeg sloja laka.

Konačna boja, ton i izgled drveta koji se dobija određuje više faktora. Kakva će nijansa biti finalni rezultat pod uticajem je vrste drveta, načina na koji je izveden postupak, vrste bajca.

Iako deluje da je potrebno samo premazati parket za savršen efekat, često je potrebno mnogo više od toga.

Iskustvo u radu je presudno da finalni efekat bude zadovoljavajuć.

Bitno je pre početka rada pripremiti dovoljnu količinu bajca. Ukoliko bi slučajno zafalilo tokom rada moglo bi doći do grešaka u mešanju i samim tim različitih nijansi parketa.

Takođe, veoma je bitno bajc dobro promešati tokom nanošenja. Beli bajc, recimo, je dosta gust i zadržava se na dnu. Pravilnim mešanjem ravnomerno ćemo svuda naneti boju.

U zavisnosti od tvrdoće drveta zavisi količina bajca koja će se upiti u podlogu. Iako je on površinski sloj, deo premaza prodire u srž. Čvrsta drva, recimo bajcovanje hrastovog parketa, imaju zone oko čvorova koje imaju veću moć upijanja, i samim tim će izgledati tamnije. Ali takođe, za vrste drveta koja su čvršća važi pravilo i da imaju manju moć upijanja generalno. Ukoliko se neiskusno rukuje sa bajcom, ne koristi se ispravna količina, mogu se prilikom susešnja pojaviti sitne mrlje po površini.

Iskustvo u ovom poslu, stečeno kroz dvadesetpetogodišnje iskustvo rada na parketu prvenstveno u stambenim objektima naučilo me je da je ključ u dobroj pripremi svake fazi, ali upravo i u iskustvu kako bi se greške kod primene bilo koje tehnike svele na minimum.

Iako bajcovanje deluje kao jednostavan proces, za koji je poterbno samo četkom naneti bajc na parket i obrisati ostatke pamučnom krpom, mnogo je više od toga. Kako bi se izbegle potencijalne greške koje smo naveli, pojave mrlja i diskoloracije pre svega, znanje i iskustvo u radu su presudni.