Vosak za parket

Vosak za parket najčešće predstavlja kombinaciju prirodnih sirovina, pčelinjeg voska i smola iz drveta.

Voskiranje drveta je završna obrada koja mu pruža finalnu zaštitu. Cilj je da se postigne prirodni izgled, ali i očuva i dodatno naglasi struktura drveta.

Vosak za parket – upotreba

Vosak daje sličan efekat kao i površine koje su tretirane uljem, samo ostavlja više sjaja.

Voskiranje parketa se često kombinuje sa tehnikom četkanja parketa.
I jedno i drugo predstavljaju ručne završne obrade koje zahtevaju veći trud i iskustvo u radu, pa predstavljaju zahtevnije i skuplje tehnike obrade parketa.

Kao i kod bilo koje faze u obradi parketa, najbitnija je procedura, dobra priprema i čista podloga. Ne treba praviti izuzetak ni kod voska za parket i voskiranja površina.

Na tržištu su se pojavili proizvodi koji pokušavaju da objedine dobre karakteristike ulja i laka – uljani lakovi, koji prodirući u pore drveta pružaju dubinsku zaštitu, a u kombinaciji sa voskom koji na površini stvara zaštitni sloj štite od habanja i fizičkog delovanja tokom vremena.

Samo uljenjem se prodire u pore drveta i pruža dubinska zaštita, ali i mogućnost parcijalne reparacije parketa tokom vremena. Takođe, nakon uljenja je potrebno zahtevnije održavanje, nego recimo nakon lakiranja parketa, sa kojim se često upoređuje. Lakirane površine dobijaju površinsku zaštitu tokom dužeg vremenskog perioda, ali zahtevaju potpuno reparaciju koja počinje hoblovanjem parketa.

Održavanje voskiranih površina

Danas na tržištu postoje specijalna sredstva za održavanje podova, u zavisnosti kojom tehnikom su tretirani.

Za voskirane podove postoje sredstva koja se sastoje od prirodnih sastojaka, voskova i ulja i određenog procenta rastvarača, koja pružaju dodatnu trenutnu zaštitu i pružaju sjaj.

Neka od njih se mogu koristiti nerazređena i utrljavati mekom krpom, dok se za redovno održavanje prostorija koristi vlažna krpa, ili rastvor sredstva na bazi voska i vode.

Vosak za parket – cena

Voskiranje je jedna od najzahtevnijih obrada, što sa sobom nosi i višu cenu od ostalih usluga. To je način da se izvuče maksimum iz parketa, postigne kvalitet i premium izgled.
Cena najviše zavisi od izbora voska, ali i stanja parketa, prethodno primenjene tehnike i vrste same podne obloge, odnosno parketa.