info@zekaparketar.rs

email

Hoblovanje parketa – hoblovan parket kao nov

Hoblovanje parketa je proces površinske obrade starog parketa, odnosno reparacije parketa.
Parket, kao prirodan materijal, domu daje poseban osećaj ušuškanosti.
Nakon godina korišćenja i habanja, moguće ga je osvežiti i obnoviti, što se postiže hoblovanjem parketa.

Mogućnost obnove starog parketa jeste jedna od bitnih prednosti u odnosu na ostale podne obloge.

Obrada parketa hoblovanje je efikasan i brz proces, nakon čega dolazi nova završna obrada vašeg poda, u vidu lakiranja, uljenja, bajcovanja ili obrade po želji.

slika1

Hoblovanje starog parketa ili zamena postavljanjem novog?

Kada su na parketu već primetna oštećenja, postavlja se pitanje da li menjati ili reparirati stari parket? Odgovor zavisi od toga koliko je drvo zdravo, koja je površina parketa, i da li će kada se površinski sloj i oštećenja uklone moći da služi još dugi niz godina.

Kada se stari parket proveri, dobijate odgovor o mogućnostima. Da parket bude opet kao nov, hoblovanje je prvi korak.

Vlasnici stanova neretko pribegavaju i postavljanju laminata preko starog parketa, što nije idealno rešenje. Skidanje parketa pre postavljanja novog je svakako bolja opcija.

Nakon obrade parketa lakiranje mu daje novi sjaj!

U zavisnosti od debljine masivnog parketa, odnosno punog drveta, zavisi da li je moguće obaviti hoblovanje. Najčešće jeste. Hoblovanje se radi na parketima od hrasta, jasena, bukve, oraha, trešnje, bez posebne razlike, ukoliko je parket dovoljno očuvan. Naravno, i na podovima od egzotičnih vrsta drveta, recimo bambusovom parketu.

Osim kod reparacije starog poda, hoblovanje se vrši i nakon postavljanja novog parketa.
Faza postavljaja parketa mora biti završena, lepak potpuno suv.

Podno grejanje ne predstavlja problem za hoblovanje lakiranje. Ukoliko je isprva podno grejanje postavljeno kako treba, a masa parketa dovoljna, bez problema se može raditi hoblovanje lakiranje i na taj način osvežiti stari parket. 

Brušenje parketa – proces

Hoblovanje ili brušenje parketa se sastoji iz nekoliko faza:
Veoma je bitno naglasiti, da između svake faze mora postojati određeni razmak i podloga se mora detaljno usisati i očistiti od svih preostalih materijala i prašine.

Postoji više alata koji se koriste za hoblovanje parketa.

Savremene mašine za hoblovanje, švedskog proizvođača BONA, koje koristim u radu, u isto vreme hobluju i usisavaju podlogu, tako da je stepen čistoće na najvišem nivou, a samim tim se i štedi vreme u radu.

Veoma bitna stvar, nakon što završimo kompletne radove i izađemo iz vašeg doma, nećemo za sobom ostaviti nered i isprljati prostor tokom radova.

Pored same estetike, izuzetno je bitno da na podovima nema prašine, trunja, piljevine. Nakon hoblovanja, sve mora biti savršeno usisano, kako bi bilo čisto pre dalje obrade parketa. Ukoliko bi se dogodilo da trunje ostane na površini, stvorilo bi neravnine i zalepilo se nako lakiranja.

Završne faze obrade parketa

Nakon faze hoblovanja može se pristupi nekoj od završnih faza obrade parketa.

Tehnike uljenja, bajcovanja, patiniranja parketa, ili ipak tradicionalno, ali ne manje lepo lakiranje parketa, na kraju procesa pod će pokazati svoj pun sjaj. 

Hoblovanje parketa cena

Ne postoji univerzalna cena za uslugu hoblovanja parketa. U mnogome cena zavisi od oštećenja poda, ali i alata za hoblovanje, mašina i materijala koji se koriste. Saznajte više o Zeka Parketar cenama. Cena hoblovanja se izražava po metru kvadratnom. Prilikom prvog dolaska i sastanka u vašem domu, dobićete razmeru i tačnu površinu podova, odnosno parketa, kako bi dobili i ponudu i znali koja je za hoblovanje parketa cena.